Waarom Milou het eerste exemplaar kreeg

Waarom Milou het eerste exemplaar kreeg

Het boek ‘Zwijgende vaders’ heb ik opgedragen aan mijn broers, maar het symbolische ‘eerste exemplaar’ gaat naar Milou. Zij is 13 jaar en de achterkleindochter van Gust van Hest. Haar ‘opie’ is samen met mijn vader Paul het hoofdpersonage in de speurtocht naar de dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een bezoek aan het Anne Frank Huis vertelde Milou aan haar lerares dat er in de familie ook een oorlogsdagboek was. Het was opgedoken toen ik me bij haar oma Marion had gemeld. In de koffer, die op en neer naar Krefeld was gegaan, zat het handgeschreven schrift waarin de toen 19-jarige Gust bijhield hoe ze op 16 juli 1943 richting Duitsland vertrokken.

Het dagboek was van onschatbare waarde voor mij. Namen, beschrijvingen, ervaringen, gevoelens en feitelijkheden gaven mij de richting voor het boek. Dus was het logisch voor mij om Milou als vrouw van de toekomst mijn boek over het verleden te overhandigen. Opdat de verhalen niet worden vergeten maar worden doorverteld.

De presentatie was op donderdag 28 maart in de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers. Op de voorgrond de houten koffer van Gust.

Comments

  • Jaap Doorman | Apr 6,2024

    Beste Tim,
    Met veel belangstelling zal ik je boek lezen Mijn vader zat ook in de arbeidseinsatz, maar sprak daar nooit over alleen over zijn vlucht terug naar Nederland. Na zijn dood in 2000 vond ik bij het opruimen circa 50 brieven die hij vanuit zijn Lager in Berlin Marienfelde aan de oom en tante van zijn vader schreef (waar hij voor hij werd opgeroepen in 1943 woonde, zijn ouders zaten in een Jappenkamp in voormalig Nederlands-Indiƫ). Daarna, het is inmiddels 2005 begon mijn zoektocht, heb twee mede bewoners van de Lager terug gevonden, ben naar Berlijn afgereisd heb de fabriek terug gevonden, waar hij te werk was gesteld, heb nog meer (circa 30) brieven die mijn vader schreef vanuit de Lager aan zijn tante gevonden en nog veel meer (waaronder tekeningen van zijn verblijf) Maar er blijven zoveel vragen over, als tweede generatie kind. Zouden wij een keer met elkaar kunnen spreken? Ik wil je graag alles wat ik heb met je delen. Hartelijke groet Jaap Doorman

    • tim | Apr 7,2024

      Hey Jaap, wat een bijzondere reis heb ook jij gemaakt. En wat een schat aan documentatie. Stuur me effe een mail. Ik krijg tientallen van dit soort reacties. Heel herkenbaar allemaal. Daar moeten we wat mee gaan doen. En tijd voor maken (en dat is een dingetje). Groet, Tim

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *